Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κουφάλια: Για τις ζημιές από χαλάζι σε καλλιέργειες του Δήμου Χαλκηδόνας στη Θεσσαλονίκη

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής σχετικά με τις ζημιές από χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες στα Κουφάλια του Δήμου Χαλκηδόνας στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικά, το κείμενο:

«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Ζημιές από χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες στα Κουφάλια του Δήμου Χαλκηδόνος στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε στην αγροτικές καλλιέργειες, την Τετάρτης 14 Ιούνη, η χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή των Κουφαλίων του Δήμου Χαλκηδόνος στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
Η περιοχή που κτυπήθηκε από το χαλάζι είναι περίπου 35-40 χιλιάδες στρέμματα και αφορά καλλιέργειες με βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι, ζαχαρότευτλα, αμπέλια, ενώ στα κηπευτικά η καταστροφή είναι ολική.
Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής, όταν μάλιστα η καταστροφή αυτή της παραγωγής έρχεται σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα εξανεμίζεται και από τα φορολογικά βάρη, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, (ΟΓΑ, ΕΛΓΑ) και τον ΕΝΦΙΑ.
Οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψή τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή, μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και - επιπλέον - χωρίς να διασφαλίζεται η έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.
Τη ίδια στιγμή το εισόδημά τους συνέχεια μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και από τα μέτρα “φοροληστείας” στο όνομα της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων είναι εξευτελιστικές και οι αρκετοί παραγωγοί είναι απλήρωτοι από τους εμποροβιομήχανους.
Σύμφωνα με τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στην ευρύτερη περιοχή των Κουφαλίων, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.
  • Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και από τις επαναλαμβανόμενες ζημιές που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.
  • Για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των φτωχομεσαίων αγροτών της περιοχής.
  • Να γίνει άτοκη αναστολή των χρεών των πληγέντων».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΚΟΥΦΑΛΙΑ : Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Μεσημβρίας

13 - 14 - 15 Μαΐου σας περιμένουμε!

ΚΟΥΦΑΛΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Εκτός λειτουργίας αύριο έως τις 13.00 το σύστημα Δημοτολογίου των ΚΕΠ

  Τα ΚΕΠ δεν θα δίνουν αύριο Τρίτη από τις 7.30 έως τις 13.00 βεβαιώσεις Οικογενειακής Κατάστασης, Γέννησης και Ιθαγένειας λόγω εργασιών Εξαιτίας των εργασιών δεν θα λειτουργεί το σύστημα του Εθνικού Δημοτολογίου.

KOYFALIA - Η εταιρεία ΒΙΤΟΜ ΑΒΕΕ, που εδρεύει στο 3ο χλμ Κουφαλίων - Προχώματος ζητεί για την παραγωγική περίοδο 2016: Εργάτες - Εργάτριες

  ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Η εταιρεία ΒΙΤΟΜ ΑΒΕΕ, που εδρεύει στο 3ο χλμ Κουφαλίων - Προχώματος ζητεί για την παραγωγική περίοδο 2016: Εργάτες - Εργάτριες Χειριστές Κλαρκ Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς Τεχνολόγους Τροφίμων Γεωπόνους Αποδοχή αιτήσεων κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ & ΤΡΙΤΗ 12:00 - 14:00 Για την αποδοχή της αίτησης θα πρέπει να προσκομισθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναγράφονται στο έντυπο της αίτησης. Διάθεση λεωφορείου για την μεταφορά των εργαζομένων από και προς το εργοστάσιο Πληροφορίες: 23910-52352 e-mail: ergatika@vitom.gr   takalantapress...